home


Valea Jiului & Defileul Oltului

27 – 30 iunie, 11 – 14 iulie, 08 – 11 august și 29 august – 01 septembrie 2024

3 nopţi/ 4 zile


image

Ziua 1 – Joi | Iași – Piatra Neamț – Lacul Roșu – Mănăstirea Râmeț – Alba Iulia

Întâlnire joi dimineață, la ora 06.45, în fața magazinului Market - fostul magazin Billa (gară). Plecare pe traseul Iași – Piatra Neamț - Cheile Bicazului. Scurt popas la Lacul Roșu pentru admirarea peisajului și pentru o gustare. Traversăm munții și ne îndreptăm către Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania. Așezat într-o vale îngustă la poalele stâncosului Masiv Trascău, complexul monahal pare desprins dintr-o poveste. Mănăstirea adăpostește și moaştele Sfântului Ierarh Ghelasie, mare făcător de minuni. Cazare la hotel Mariss 3* sau similar.


Ziua 2 – Vineri | Alba Iulia – Grădinile Zoe – Peștera Bolii – Petroșani – Târgu Jiu

Mic dejun. Ne începem ziua cu o plimbare relaxantă în I Giardini di Zoe, o minunată grădină din localitatea Banpotoc, județul Hunedoara. Amenajată din dorința unui italian, Giovanni Savatelli, special pentru nepoata sa, Zoe, grădina aduce mai aproape un strop din farmecul renumitelor peisaje din Toscana. Șaptesprezece ani de muncă au fost necesari pentru realizarea acestui loc special, unde astăzi se regăsesc mii de specii de plante, arbori diverși, decoruri și ornamente din piatră și chiar fântâni arteziene – o splendoare! Traseul ne va purta în continuare spre un alt loc incredibil, Peștera Bolii, vechi refugiu pentru comercianți, armate, haiduci, inclusiv pentru partizanii care se opuneau regimului comunist. Este singura peșteră din țară străbătută pe întreaga lungime de un râu iar datorită acusticii deosebite sunt organziate periodic concerte și spectacole. Contrar aparențelor, numele peșterii vine de fapt de la o veche familie de nobili, Bolia, care a deținut numeroase proprietați și terenuri în apropiere. Scurtă oprire în orașul Petroșani pentru prânz. Ne apropiem de intrarea în Defileul Jiului, aflat între Munții Parâng la est și Munții Vâlcan la vest. Această sălbatică vale impresionează prin peisajele de o rară frumusețe. Una din principalele atracții ale defileului este mănăstirea Lainici, unde vom poposi și noi. Tradiția consemnează ca prim ctitor pe Sfântul Nicodim, care, cu sprijinul domnitorului Mircea cel Bătran a ridicat în acest loc sălbatic și greu accesibil un mic schit de lemn, pe care astăzi îl cunoaștem ca Mănăstirea Lainici. Mănăstirea este cunoscută și datorită Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului – Grabnic Ascultătoare, primită în 2006 din partea Mănăstirii Dohiariu de pe Muntele Athos. Ne îndreptăm spre Tîrgu Jiu. Scurtă oprire la Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Cazare la hotel Anna 3* sau similar.


Ziua 3 – Sâmbătă | Târgu Jiu – Mănăstirea Hurezi – Rm. Vâlcea – Făgăraș

Mic dejun. Începem ziua cu o scurtă oprire la Coloana Infinitului și ne îndreptăm apoi către mănăstirea Hurezi, cea mai faimoasă ctitorie brâncovenească. Înălțată în 1693 de domnul martir Constantin Brâncoveanu mănăstirea a fost

inclusă în 1995 în patrimoniul UNESCO. Ctitorită pentru a deveni necropola familiei, mănăstirea este considerată cea mai reprezentativă construcție în stil brâncovenesc din întreaga țară și unul din cele mai mari ansambluri monahale din Romania. Continuăn cu un scurt popas în orașul Râmnicu Vâlcea pentru masa de prânz. Ajungem pe Valea Oltului, zonă cunoscută în trecut și sub denumirea de Țara Loviștei unde ne vom opri mai întâi la mănăstirea de maici Ostrov. Amplasată pe o insulă (ostrov) de pe raul Olt, biserica a fost rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea. Printre ctitori se numără însă și domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina. Continuăm cu vestita mănăstirea voievodală Cozia, ctitorită de Mircea cel Bătrân și sfințită în anul 1388. Mănăstirea este, de asemenea, locul de veci al ctitorului dar și al maicii Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugărită la Cozia dupa asasinatul fiului. Cazare la hotel Bulevard 3* sau similar.


Ziua 4 – Duminică | Făgăraș – Herghelia de Cai Lipițani – Brașov - Iași

Mic dejun. Primul popas îl vom face la Herghelia de Cai Lipițani din Sâmbăta de Jos, una dintre puținele herghelii de stat încă în funcțiune. Rasa Lipițan, creată în Slovenia, la Lipica, în 1580 pentru necesitățile cavaleriei și nobilimii habsburgice a fost adusă în România în 1874 direct de la sursă și astfel a luat naștere herghelia. Vă veți îndrăgosti de acest cal maiestuos cu origini andaluze, italiene, daneze și arabe, cu mers de paradă și cu statură elegantă. Și îl veți îndrăgi cu atât mai mult cu cât veți afla că lipițanul este rasa folosită la Școala de Înalt Dresaj de la Viena și că multe exemplare au fost cumpărate din România. Ne vom îndrepta mai apoi către Brașov pentru un scurt popas de prânz și ne vom continua drumul spre casă prin pasul Oituz. Sosire în Iași spre seară, în funcție de trafic.


Tarife


Adult în cameră dublă

950 lei

Adult în cameră single

1280 lei

Al 3-lea adult în cameră dublă cu pat suplimentar

920 lei

Copil < 12 ani cu 2 adulți în cameră fără pat suplimentar

780 lei


Tariful include:

  • 3 nopți de cazare la hoteluri de 3* cu mic dejun

  • Transport autocar

  • Însoțitor de grup


    Tariful nu include:

  • Intrările la obiectivele turistice


    Informații suplimentare:

    Selectarea locurilor în autocar se face în ordinea înscrierilor.

    Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului.


    Condiții de plată:

  • 250 lei la înscriere

  • Restul de plată cu 20 zile înainte de plecare